Wessel van Olst

  • Contactpersoon: Wessel van Olst
  • Woonplaats: Ressen
  • Omgeving: GLD
  • Soort bedrijf: Fruitteelt
  • Omschrijving bedrijf:
    Wessel heeft een fruitbedrijf met 21 hectare fruit (appels, peren, kersen, noten en pruimen) en een Landwinkel.

WAAROM BEN JE AMBASSADEUR GEWORDEN?

Het past bij ons bedrijf. Ik ben intrinsiek gemotiveerd om hier iets mee te doen. Bovendien zorgen meer bijen voor een betere bestuiving van mijn fruitbomen. Je krijgt dan een wisselwerking tussen de honingbij en de solitaire bij. Ik ben bovendien altijd nieuwsgierig naar vernieuwing en nieuwe manieren van fruit telen.

WAT DOE JE OP JE ERF SPECIFIEK VOOR DE WILDE BIJ/HOMMEL?

We hebben diverse hagen met verschillende heesters en bosplantsoen. Ik werk samen met lokale imkers en ik heb een bloemenstrook en notenbomen tussen de appelbomen (ca. 60 notenbomen). We hebben 20 bijenhotels, torenvalk kasten, mezenkasten en vleermuiskasten. Ik voer een eigen beleid op gewasbescherming. Vanuit persoonlijke overtuiging gebruik ik bepaalde middelen niet. Ik maai selectief en werk samen met Park Lingezegen.

WAT HEB JE GELEERD TOT NU TOE?

We zijn aan het testen met bloemenstroken tussen de fruitbomen en met minder maaien. Dat laatste zou ook positief zijn bij heel warm weer. Verder werkt goed om een paar bijenhotelletjes te hebben opgehangen tussen de perenbomen tegen de schuur. Ook is het interessant om te zien hoe het nieuwe bloemenmengsel langs de berm zich ontwikkelt. Tot slot werkt het zichtbaar actief zijn voor de bijen positief in de waardering van onze campergasten.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE KOMENDE TIJD?

Ik wil nog een haag aanplanten als erfgrens met de buren en volg daarin adviezen van de fruitteeltadviseurs over wat bij fruitteelt past en wat altijd voor bloei zorgt. Daarnaast zijn er plannen voor meer bloembakken op het erf.

WAT IS JE BELANGRIJKSTE TIP VOOR COLLEGA BOEREN?

Blijf leren door mee te doen met projecten, onderzoeken, etc.