Voedsel

Alle wilde bijen bezoeken bloemen. Ze drinken nectar voor hun eigen energievoorziening en verzamelen stuifmeel als voedsel voor de larven. Met dit stuifmeel vliegen ze naar hun nest, waar ze het in nestcellen opbergen en er hun eieren opleggen.

Er zijn generalistische bijen en gespecialiseerde soorten. De generalistische bijen en ook hommels verzamelen stuifmeel op veel verschillende bloemen; de gespecialiseerde bijen verzamelen bijvoorbeeld alleen stuifmeel op wilgen, schermbloemen, kattenstaart of klavers. Als je zo’n bij om je bedrijf hebt of wilt aantrekken, is het dus van belang dat je voor het juiste voedsel zorgt. Via Nederland Zoemt kun je kijken welke bijen er in jouw gemeente voorkomen en waar je je op kunt richten in de planten, bloemen en bomen die je kiest. Of zorg voor variatie, dat is altijd goed. Hoe groter de biodiversiteit, hoe meer soorten bijen.

Een ander belangrijk punt om bij het voedselaanbod rekening mee te houden is de bloeiboog. Omdat wilde bijen al vliegen vanaf eind februari tot in november moet er in die hele periode voldoende aanbod zijn. Zeker hommels hebben een zeer lange periode bloemen nodig.