Overleven – Informatie

Bijen hebben niet alleen een goed bed & breakfast nodig om te overleven. Er zijn nog meer invloeden op de overlevingskansen van de bij, waar je zelf keuzes in kunt maken. Denk aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen of het maaibeheer van het groen op en rondom het erf.

Bestrijdingsmiddelen

Bijen kunnen niet tegen insecticiden. Probeer het gebruik van insecticiden op het erf daarom te beperken. Bijvoorbeeld door natuurlijke vijanden aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, roofmijten, vogels, spinnen etc.

De larven van lieveheersbeestjes eten luizen en vogels eten slakken en insecten. Belangrijk dus om deze soorten te hebben op je erf. Je kunt deze soorten aantrekken door nestkastjes te plaatsen, te zorgen voor bloemen en rommelige hoekjes (schuilplekken). Maar deze biologische bestrijders zijn ook online te koop. Zorg dan wel dat de omstandigheden op je erf aantrekkelijk zijn, zodat de bestrijders ook op je erf blijven. Voor veel plagen geldt ook dat ze een hekel hebben aan sterke geuren. Zo houden bladluizen niet van geuren als lavendel, bonenkruid, dille, salie, uien en knoflook. Ook mieren houden niet van sterke geuren zoals knoflook, basilicum, salie, rozemarijn, oregano etc. Plant deze kruiden of strooi deze kruiden tussen de planten.

Bestrijding stalvlieg

Voor de bestrijding van de stalvlieg worden vaak insecticiden gebruikt. Maar er zijn ook alternatieve methodes om de stalvlieg te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld roofvliegen inzetten. De larven van de roofvliegen eten larven van de stalvliegen, waarmee voorkomen wordt dat deze uitpoppen tot stalvliegen. De roofvliegen zelf vormen geen plaag voor de dieren.

Ook zwaluwen zijn erg nuttig op het erf. Zwaluwen eten namelijk (stal)vliegen. Meer weten over de zwaluw en hoe u deze aantrekt? Bekijk dan deze ervenscan over de boerenzwaluw.