Kees van Dijk

  • Contactpersoon: Kees van Dijk
  • Woonplaats: De Heen
  • Omgeving: N-B
  • Soort bedrijf: Akkerbouw
  • Omschrijving bedrijf:
    Kees verbouwt op 108 ha lichte kleigrond o.a. frietaardappels, suikerbieten, cichorei, wintertarwe en gerst. En hij doet al meer dan 20 jaar aan agrarisch natuurbeheer.

WAAROM BEN JE AMBASSADEUR GEWORDEN?

Het vergroten van de biodiversiteit naast onze grootschalige akkerbouw is mijn grootste drijfveer. Mijn doel is om informatie te geven aan collega’s en burgers en voorbijgangers over de noodzaak van bloeiend voedsel voor bijen. Wij wonen namelijk aan een drukke fietsroute.

WAT DOE JE OP JE ERF SPECIFIEK VOOR DE WILDE BIJ/HOMMEL?

Op en om mijn erf zaai ik bloemen en er staan verschillende soorten bloeiende struiken. Ook heb ik enkele bijenhotels opgehangen. Daarnaast ben ik gestopt met het maaien van bermen om meer bloemen over te houden. Rond de schuur heb ik verschillende houthopen liggen. Rond mijn akkers heb ik winter-voedselranden voor doortrekkende en overwinterende vogels. Die randen moeten voor 90% uit graan bestaan. Ik zaai er nu bloemen tussen die sterk genoeg zijn om boven het graan uit te komen. En ik heb een informatiestand gemaakt voor voorbijgangers. Zo kunnen fietsers en wandelaars informatie lezen. Hier hangen ook bijen-/insecten hotels en vogelhuisjes.

WAT HEB JE GELEERD TOT NU TOE?

Ik verdiep me in zaden die het goed doen in de graanranden. Zo bleken Cosmea en komkommerkruid tot laat in de herfst mooi te boeien.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE KOMENDE TIJD?

Ik wil meer informatie verspreiden door het beschikbaar stellen van flyers over wilde bijen in mijn informatiestand. Daarnaast wil ik meer bloeiende struiken aanplanten.

WAT IS JE BELANGRIJKSTE TIP VOOR COLLEGA BOEREN?

Maai de slootkanten later of helemaal niet!