Stefan de Ruijter

  • Contactpersoon: Stefan de Ruijter
  • Woonplaats: Kerkwerve
  • Omgeving: ZLD
  • Soort bedrijf: Akkerbouw
  • Omschrijving bedrijf:
    Stefan heeft een akkerbouwbedrijf met vlas, suikerbieten, cichorei, rabarber, gras- en bloemenzaad, natuurlijk grasland en bloemrijke akkerrand. Daarnaast is hij adviseur bij biologische akkerbouwers.

WAAROM BEN JE AMBASSADEUR GEWORDEN?

Onbewust en ongemerkt doen bijen veel nuttig werk, stimuleren dus! Je hebt geen last van ze en het is een kleine moeite om ze te sparen. Dit moet alleen meer verteld worden.

WAT DOE JE OP JE ERF SPECIFIEK VOOR DE WILDE BIJ/HOMMEL?

Omdat wij blij worden van kleur, is er altijd veel aandacht besteedt aan een bloeiende tuin rond de boerderij. De windsingel is aangeplant met streekeigen soorten en loopt door in de bloemrijke akkerrand. De natuur rond de boerderij laat ik steeds meer zijn gang gaan in plaats van alles kort en kaal te knippen, aan te harken en af te voeren. En het natuurlijk grasland wordt pas na 1 juli gemaaid als nieuwe legsels allang zijn uitgebroed en volgroeid.

WAT HEB JE GELEERD TOT NU TOE?

Ik heb veel geleerd over wat er allemaal rondvliegt. Ik heb me verbaasd over de diversiteit in soorten bijen en nuttige insecten. En over soorten bloemen ook. Een zonnebloem ziet er mooi uit, maar de inheemse bij bijvoorbeeld heeft daar weinig aan. Voor hommels is die wel nuttig.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE KOMENDE TIJD?

Ik ben in overleg met de gemeente over de invulling van het akkerrandenproject. Ik vind dat de bloemenranden er niet alleen aantrekkelijk uit moeten zien voor toeristen, maar tegelijk ook werkelijk nuttig moeten zijn voor de boer en de bij! En ik had al diverse bijenhotels, maar ik zorg nu voor nog veel meer nectar en nestelgelegenheden.

WAT IS JE BELANGRIJKSTE TIP VOOR COLLEGA BOEREN?

Ik bezoek vanuit mijn werk veel andere boeren en adviseer hen om echt kritisch te kijken naar hun eigen insecticidegebruik. Het gebruik van sommige middelen is er echt ingesleten, maar voegt weinig toe. En ik adviseer ook om naar het spuitmoment te kijken. Als je voor 9 uur ’s ochtends spuit dan zijn de bijen nog niet actief, dat voorkomt veel bijensterfte.