Toos van Soest

  • Contactpersoon: Toos van Soest
  • Woonplaats: Harmelen
  • Omgeving: UTR
  • Soort bedrijf: Melkveehouderij
  • Omschrijving bedrijf:
    Toos heeft met haar man een gangbaar melkveebedrijf in het veenweidengebied met 90 melkkoeien, waarvan het overgrote deel Fleckvieh (kruisingen).

WAAROM BEN JE AMBASSADEUR GEWORDEN?

Biodiversiteit is ontzettend leuk. Het is naast heel nuttig voor allerhande wilde vliegers ook nog eens heel erg leuk om die aan het werk te zien. Als je een beetje aandacht besteed aan biodiversiteit op je bedrijf is er het hele jaar door iets extra’s om je over te verwonderden.

WAT DOE JE OP JE ERF SPECIFIEK VOOR DE WILDE BIJ/HOMMEL?

Wij hebben het afgelopen jaar een stuk of 90 bomen geplant op ons erf voor extra biodiversiteit. De 3 hakhoutbosjes die we hebben laten we onderhouden door Landschapsbeheer Utrecht en krijgen we een bescheiden vergoeding voor het behoud ervan. Sinds 2020 doen we ook aan ecologisch slootbeheer om het leven in het water extra kansen te geven en nog meer verschillende bloemen in de slootkant te krijgen. Achter op het erf doen we bewust niet alles spic en span houden, als je sommige plekken hun gang laat gaan komen er leuke bloemsoorten op je erf waar je niets voor hoeft te doen. Verder hebben we elk een stuk of 15 nesten boerenzwaluwen, die zijn behalve leuk op je bedrijf te hebben ook nog eens de beste vliegenvangers die je bedenken kan.
Behalve dat we een heel mooi zelfgemaakt insectenhotel (al zeg ik het zelf) neergezet hebben wij bij de aantal van de genoemde bomen rekening gehouden dat we soorten plantten die bij vriendelijk zijn.

WAT HEB JE GELEERD TOT NU TOE?

Ik heb allerlei zaadjes uitgestrooid op een stukje aan de weg. Daar word ik niet alleen blij van, maar mensen maken er ook foto’s van. Voor weinig geld heb je zo veel mogelijk resultaat.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE KOMENDE TIJD?

Ik zou wel een leuk veld met bloeiende bij-vriendelijke bloemen willen hebben. We hebben een veldje waar dat op zou kunnen wat we inmiddels ook bestemd hebben als potentieel bloemenveld maar concrete invulling daarvan ontbreekt nog. En ik wil nog meer leren over bloemen, bijen en biodiversiteit.

WAT IS JE BELANGRIJKSTE TIP VOOR COLLEGA BOEREN?

Begin klein. Het hoeft niet gelijk in de grote maatregelen te zitten.